skip to Main Content

Lukas vind ik een inspirerende leraar met veel vakkennis. De opleiding heeft mij een heleboel nieuwe informatie gegeven die ik op de Beeldende Kunstopleiding zo node miste. Het beheersen van ambacht is toch de basis die ik interessant vindt om te schilderen. Hobby-materialen hebben niet de schoonheid van ambachtelijke intelligentie. De opleiding ging in volle vaart en we heel serieus aan het werk. Na de opleiding heb ik al mijn tubes verkocht op marktplaats, ik schilder nu vanuit ambachtelijke intelligentie. Daarmee bedoel ik dat ik het schilderij opbouw vanuit het materiaal tot wat ik wil uitbeelden. Ik kan je de aKa van harte aanbevelen.

Marian van Lookeren Campagne, Nijmegen

Heel inspirerende praktijktrainingen op het gebied van een aantal oude schildertechnieken, afgewisseld met gedegen en bevlogen theoretische onderbouwing (kunstgeschiedenis, materiaalanalyse en kleurenleer), werkbesprekingen en excursies. Ik heb nieuwe wegen gevonden in mijn zoektocht naar de juiste materialen voor mijzelf en maak daar nog steeds dankbaar gebruik van. Ik kijk voorgoed anders naar schilderijen in musea, met name naar materiaalgebruik. Daarnaast het contact met oud-cursisten en met sommigen van hen nog altijd bezig met muurschilderingen (fresco of secco) maken.
Lizette Bazuin, Utrecht

In 2013 ben ik met vrijwel geen schilderervaring begonnen aan de tweejarige opleiding aan de Academie voor Kunst en Ambacht onder leiding van Lukas Stofferis. Tijdens de opleiding hebben we geleerd om op ambachtelijke wijze bezig te zijn met de schilderkunst terwijl we heel vrij werden gelaten om onszelf uit te drukken zoals we dat zelf wilden. Hier en daar werd er advies gegeven, maar uiteindelijk bepaalden we zelf wat we wilden schilderen. Het ging erom hoe we op de juiste manier gebruik maakten van het materiaal. Veel van de schildertechnieken die we hebben geleerd zijn vrijwel helemaal in de vergetelheid geraakt maar worden dankzij deze opleiding toch nog enigszins in stand gehouden. Omdat we tijdens de opleiding ook de kans kregen om verder te experimenteren met de mogelijkheden van deze klassieke schildertechnieken, hielden we niet stug vast aan hoe het vroeger werd gedaan, maar werd het een combinatie van klassiek en nieuw.

Met plezier kijk ik terug naar de twee jaar van de opleiding waar ik meer heb geleerd dan ik ooit zou kunnen leren bij andere kunstopleidingen.

Lukas Stofferis is een goeie docent die duidelijk heel veel kennis heeft van zijn vakgebied en ook open staat voor nieuwe ideeën om zo zijn kennis uit te breiden en deze weer te delen met zijn studenten.

Rattan Bhagwandin, Den Haag

In het basisjaar zijn de lessen gestructureerd gegeven, opbouwend naar een algemener begrip van de mogelijke combinaties tussen de verschillende materialen en schildertechnieken. De docent heeft een erg uitgebreide kennis over emulsieverven en fresco, wat ook het hoofdpakket is van de lesinhoud; dit kan hij overbrengen met veel passie. Olieverf komt later op het academiejaar aan bod, en wordt interessanter naarmate men leert wat de mogelijke combinatietechnieken met emulsieverven zijn in de opbouw van een olieverfschilderij.

De 2-jaarlijkse opleiding is een bijzonder goed startpakket voor toekomstige schilders/ambachtslieden die ambiëren een professionele  carrière op te bouwen waarin de kwaliteit van het werk centraal staat. Ook erg geschikt voor restauratoren en decoratieschilders.

Voor mij geeft deze verftechnische opleiding een meerwaarde aan mijn teken- en schildertechnische opleiding aan The Florence Academy of Art in Italië. Het materiaal-technische geeft een goede balans aan het schildertechnische.

Virginie Vandeputte, Brugge

Back To Top